Wednesday, November 3, 2010

Baturaden - Yogyakarta (325 km)

Na een lekker ontbijtje, wat foto's van de vulkaan (ons hotel ligt aan de voet van) en het kennismaken met een nijlpaard tor, welke natuurlijk ook op de gevoelige plaat is vastgelegd, gaan we weer op pad.


We rijden via het Dieng Plateau met indrukwekkende uitzichten op de plantages en natuur van Wonosobo en omgeving naar Yogyakarta. Het Diengplateau of Diëng is een complex van vulkanen op Midden-Java. Het complex bestaat uit 2 of meer vulkanen en 20 kleine kraters. Het plateau ligt gemiddeld op 2.300 meter hoogte. De hoogste pieken zijn de Gunung (berg) Prahu (2565 meter), de Pakuwaya (2398 meter) en de Bisma (2365 meter). Het is een stijle klim omhoog naar het plateau en we stappen over van onze bus naar een kleiner exemplaar. Onderweg zien we veel gewassen die verbouwd worden en geintroduceerd zijn door de Nederlanders zoals kool, asperges, worteltjes en tuinbonen. Ook zien we tabaksvelden langs de route.


We klimmen tot ongeveer 2000 meter hoogte en bezoeken bovenop het Dieng plateau 8 indrukwekkende kleine hindoe tempels uit de 7e en 8e eeuw na Christus met de naam Candi Arjuna. Er heerst een oase van rust en het uitzicht rondom het complex is echt adembenemend.


We dalen weer af naar de bewoonde wereld, stappen weer over in onze eigen bus en lunchen onderweg in een chinees restaurant. Weer heerlijk gesmikkeld. We kopen ook een kaart van het eiland, makkelijk heb je toch een beetje een idee van waar je je bevindt. Volgens ons reisprogramma zouden we morgen pas naar de Borobudur gaan, maar aangezien deze op de route naar Yogya ligt en het onzin is (om maar niet te spreken zonde van de tijd) om morgen weer ongeveer 65 km heen en ook weer terug te tuffen, besluiten we om dit wonder wat op de werelderfgoederenlijst van UNESCO staat vanmiddag aan te doen. Wat ook meespeelt is het feit dat de Borobudur vandaag open is. Suryadi heeft gebeld met de locale gids ter plekke. Dat is dus mazzel hebben want de afgelopen dagen is de Borobudur gesloten geweest voor publiek in verband met de neergeslagen as van de Merapi uitbarsting(en) en de schoonmakwerkzaamheden. De sporen zijn nog zichtbaar. We worden ontvangen met een drankje en gaan op pad met een locale gids. Het is om stil van te worden ZO MOOI. Het is aan het eind van de middag en het licht om fotos te maken is schitterend.


De Borobudur (Javaans: Barabudhur) is een boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta in de provincie Midden-Java, in het centrum van het Indonesische eiland Java. Het is naast de Prambanan en de Kraton in Jogjakarta één van de toeristische trekpleisters van Centraal-Java. De Borobudur is gelegen bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië, en is gebouwd in de periode 750 - 850. De naam stamt mogelijk van het Sanskriet "Vihara Buddha Ur", dit betekent vrij vertaald "boeddhistische tempel op de berg". De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. De open gaten in de onderste stoepa's staan op hun punt (de weg is nog onzeker) en in de bovenste stoepa's vlak, horizontaal (de weg is duidelijk, het geloof stevig). 's Ochtends dient de Borobudur nog steeds als gebedsoord. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.


Vol indrukken gaan we verder naar de tegenover gelegen, nog in gebruik zijnde, tempel waarvan de naam me even ontschoten is (ik moet deze verhalen later nog echt een keer nagaan want het is ongelofelijk hoeveel, vooral namen, je ontschieten omdat je gewoon iedere dag zoveel indrukken opdoet!)


We eten onderweg nog gezamelijk in een traditioneel Javaans restaurant om daarna in te checken in ons hotel: Jayakarta, ook weer een mooi traditioneel hotel. Onze gids, chauffeur en bijrijder moeten/gaan op zoek naar een plaats om te overnachten. Idioot genoeg regelt de touroperator voor hen geen onderkomen als ze op pad gaan met een kleine groep. Pas wanneer er 10 kamers geboekt worden, krijgen zij een kamer om te overnachten in hetzelfde hotel, anders moeten zij het zelf betalen en dat is natuurlijk voor hen geen optie :( Weer een dag voorbij, maar in dit hotel logeren we 3 nachten en morgen hebben we een redelijk relaxed programma met zelfs in de namiddag een paar uur vrije tijd ...